HISWA erkend bedrijf

Finsulate

Omschrijving

Antifouling – maar dan anders

Antifoulingverven, of ookwel aangroeiwerende verven genoemd, proberen zonder uitzondering de aangroei van organismen als mosselen en algen tegen te gaan door het gebruik van gif. Ongeacht de chemicaliën heeft dit hetzelfde effect: korte levensduur en slechte prestaties als een schip weinig beweegt. En dat terwijl er moedwillig gif wordt geloosd!

Finsulate laat zien dat het makkelijker en schoner kan! Finsulate producten zijn geschikt voor alle condities ter wereld, ongeacht of er veel of weinig wordt gevaren. Er is altijd een geschikt product te vinden. Finsulate is geen verf, maar een zelfklevend folie dat als een “wrap” om de romp van het schip wordt aangebracht.

Finsulate is een Nederlands bedrijf dat een aangroeiwering heeft ontwikkeld die werkt zonder giftige componenten. Oorspronkelijk is Finsulate een spin-off van de Technische Universiteit Delft. Tijdens zijn promotieonderzoek aan de TUD onderzocht Dr.ir. Rik Breur de aangroeimechanismen van de belangrijkste aangroei-organismen zoals zeepokken en mosselen. Het bleek dat voor organismen vooral van belang is dat er voldoende “hechtruimte” en “ruimte om te groeien” is bij de keuze voor een plek om zich vast te zetten. Op basis hiervan ontwikkelde Rik oppervlakken waar deze ruimte er inherent niet is, in de vorm vna een met stekeltjes bekleed oppervlak. Een belangrijke reden voor het succes is het gebruik van een folie waardoor het materiaal eenvoudig als wrap kan worden aangebracht.

Oorspronkelijk richtte Finsulate zich met name op de beroepsvaart, waar het product bekendheid kreeg als Micanti Antifouling. In deze eerste fase is ook de tijd genomen om producten te ontwikkelen die geschikt zijn voor de pleziervaart. Daardoor zijn er sinds 2017 twee producten op de markt voor pleziervaart. Als snel werd duidelijk dat dit een verstandige stap is: geen jachteigenaar vervuilt voor zijn plezier het water waarin hij vaart!

+ Volledige omschrijving- Minder omschrijving

Onderhoud / reparatie

  • Antifouling

Watersportgebieden

  • Internationaal