HISWA erkend bedrijf

Punterwerf Wildeboer

Omschrijving

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. De vaartuigen die daar gebouwd werden, golden als de werkpaarden in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter en aanverwant gevaer dankzij de geringe diepgang een voorname rol. Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar één van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Vanuit een schuur aan de Appensteeg vonden zijn ambachtelijk gemaakte punters, vlotten en bokken hun weg naar boeren en handelaars.

Generaties lang vakmanschap en liefde voor de punter
Door de eeuwen heen is de werf in handen van vader op (schoon)zoon overgegaan. En niet alleen de werf. Ook het ongekunsteld vakmanschap, de technieken, het gevoel en de liefde voor de punter werden van generatie op generatie overgedragen. Die liefde voor het vak moet onvoorwaardelijk zijn. Een passie, verankerd in de genen. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Oprichter Vos’ achterkleinzoon Henk Wildeboer nam het bedrijf in 1990 van z’n vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in.

Ligplaatsen / reparatie en onderhoud
In Giethoorn, met zijn beroemde grachten en bruggetjes ligt de goed bereikbare jachthaven van Punterwerf Wildeboer. Omgeven door een van de mooiste nationale parken van West-Europa, het nationaal park Weerribben-Wieden. Een prachtig water- en natuurrijk gebied. Watersportliefhebbers kunnen zich geen betere plek wensen. U kunt zich dan ook voorstellen dat onze ligplaatsen voor boten gewild zijn. De jachthaven beschikt over mooie ruime ligplaatsen en heeft een centrale ligging in dit natuurrijke gebied, bestaande uit verschillende grote en kleinere meren. Naast de haven beschikken wij ook over twee overdekte botenloodsen. Wij hebben de mogelijkheid om boten voor het hele jaar te stallen, of alleen voor de wintermaanden. Voor de winter hebben wij tevens een verwarmde botenopslag op de zolder van onze werkplaats voor boten tot 2 ton. Ook voor reparaties of onderhoud aan uw boot kunt u bij ons terecht. De faciliteiten zijn aanwezig en in onze werkplaats kunnen wij boten tot 10 ton liften.

Verhuur eikenhouten authentieke Puntersloepen
Vanaf onze Punterwerf kunt u een vaartocht maken in een “bij ons op de werf gebouwde” eikenhouten Puntersloep. De Puntersloep is een zeer stabiele en veilige boot. Punters werden van oudsher overal voor ingezet, want wegen waren er niet, alles ging per boot. Men voer vroeger alleen maar met de vaarboom. Dit is het bekende “punteren” door de grachten. Giethoorn is hierdoor beroemd geworden!

U vindt comfort en veiligheid belangrijk? Wij ook!
Daarom hebben we onze Puntersloep iets breder gemaakt en extra in de boorden verhoogd. Daardoor is het nog ruimer aan boord en de boot nog veiliger. Bovendien heeft u zo minder last van het buiswater op de meren en bij wat meer wind. De boten zijn voorzien van ruime zitkisten waar u uw spullen in kunt opbergen en waarop u gezellig naar elkaar toe kunt zitten. 

Wat maakt varen in Giethoorn zo leuk!
Vanaf onze werf kunt u met de boot verschillende kanten op varen om onze prachtige omgeving te ontdekken. Gaat u voor de rust, dan vaart u richting de natuurgebieden van Weerribben-Wieden, door de dorpsgracht van Dwarsgracht of maakt u een boottocht door het schilderachtige Giethoorn Noord en het aanliggende natuurgebied rondom de dorpskern. Houdt u meer van een gezellige drukte, dan kunt u naar de dorpsgracht van Giethoorn Zuid. Het dorp is erg fotogeniek met zijn sprookjesachtige taferelen, paden, waterwegen en talloze bruggetjes, mooie rietgedekte boerderijen en prachtig aangelegde tuinen. U kunt dan onderweg even uit de boot stappen bij een uitnodigend terras, een museum, een aanlegsteiger bij een rietkraag of het eilandje midden op het Bovenwijde.

De elektromotor van de PunterSloep is eenvoudig te bedienen. Voordat u vertrekt geven wij u graag een uitleg over de motor en routes en ontvangt u de vaarkaart van het gebied. Het parkeren bij ons is gratis! Net als het zwemvest voor de kinderen. Veiligheid gaat boven alles!

Komt u met de bus, dan is het maar een klein stukje lopen, de halte ligt nog geen 150 meter van de Punterwerf.

Bent u met de auto dan loopt u zo vanaf onze eigen privé parkeerplaats naar de verhuurboten.

U kunt een boot boeken op onze website: www.punterwerf.nl of bellen met 06-54258546 / 0521-361203

Wij vragen voor de boten:

€   60,- voor 1 1/2 uur

€   80,- voor 2 uur

€ 105,- voor 3 uur (populair)

€ 145,- voor 4 uur

€ 160,- voor hele dag 10.00 uur tot 17.30 uur (populair)

(bij boekingen vooraf kunt u in de ochtend minimaal 2 uur en in de middag minimaal 3 uur reserveren).

Nieuw!

Wilt u ook eens op expeditie in Giethoorn?

Boek dan een interactieve tour bij onze verhuurboot!

De start van deze ‘MooveGo challenge’ begint bij ons op de werf.

Langs de hele vaarroute hebben we allerlei checkpoints gemaakt: Daar krijgt u informatie over de historie van ons dorp, de (oude) ambachten, de ongerepte natuur en het beheer hiervan.

Hoe is het dorp geworden zoals het nu is? U leert het allemaal aan de hand van leuke doe-opdrachten in de app. Zo is er een quiz, een puzzel of een minigame. Tussendoor zorgen leuke weetjes voor afwisseling en een boeiend verhaal voor een unieke beleving.

Met een schat aan ervaring over Giethoorn komt u dan terug naar de haven van de werf. Het is dé manier om het dorp écht te ontdekken. De tour is een onvergetelijke belevenis!

 

+ Volledige omschrijving- Minder omschrijving

Bootverhuur / verhuur vaartuigen

  • Platbodem

Jachthavens

  • Ligplaatsen in het water
  • Stalling overdekt

Onderhoud / reparatie

  • Timmerwerkzaamheden

Jachtwerven / nieuwbouw

  • Platbodem

Watersportgebieden

  • Friese Meren / Meren Groningen
  • Weerribben / Wieden