Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > mei 2017 > Nederlandse superjachtbouwcluster versterkt positie

Nederlandse superjachtbouwcluster versterkt positie

11-5-2017

Recordjaar in 2015 en solide cijfers voor 2016

Het Nederlandse superjachtbouwcluster versterkte zijn positie in 2015 en laat tevens in 2016 wederom gunstige cijfers zien. Volgens het jaarlijkse Superyacht IQ-rapport leverden de Nederlandse jachtwerven in 2016 18 superjachten op met een totaalwaarde van 927 miljoen euro. Hiermee heeft Nederland een mondiaal marktaandeel van 21,6% in waarde binnen de categorie ‘jachten boven de 30 meter’.


Daarnaast konden de Nederlandse werven tevens 18 opdrachten noteren.
Het Nederlandse superjachtcluster had in 2015 een recordjaar met de lancering van 22 luxe jachten met een totaalwaarde van 1,18 miljard euro. Niemand verwachtte dat de cijfers voor 2016 net zo hoog zouden zijn. Volgens Export Manager Jeroen Sirag van HISWA Holland Yachting Group moeten de recente cijfers worden geplaatst in het kader van markttrends op lange termijn.


“Het vergelijken van een specifiek jaar met het voorgaande jaar geeft geen goed beeld van de markt, aangezien de cyclus van superjachtopdrachten en -opleveringen geen lineair patroon volgt. De recordcijfers van 2015 lieten zien dat opdrachten al enkele jaren eerder waren toegenomen. Als je de laatste cijfers vergelijkt met die van twee jaar geleden – een toename in waarde van 662 miljoen euro in 2014 naar 927 miljoen euro in 2016 – dan is het duidelijk dat het merendeel van de vooraanstaande Nederlandse werven de groei geleidelijk voortzet. Daarnaast versterken zij de positie als onbetwiste favoriet onder eigenaars met de allerhoogste eisen.”

Ontwikkeling

Deze ontwikkeling in het Nederlandse marktaandeel van waarde in mondiale opleveringen, onderstrepen wat Sirag stelt. Het aandeel is namelijk toegenomen van 17,7% in 2014 tot 21,6% in 2016, waarbij het aandeel van 30,7% in 2015 een duidelijke uitschieter was. Leden van de HISWA Holland Yachting Group die jachten langer dan 30 meter bouwen – Amels, Claasen Shipyards, Feadship, Hakvoort Shipyard, Heesen Yachts, Moonen Shipyard, Mulder Shipyard, Oceanco, Royal Huisman, Storm Yachts en Vitters Shipyard– zijn ieder marktleiders binnen de eigen niche. De leden vertrouwen decennialang op de ervaring binnen de sector.

Ongeacht de vorderingen van de Nederlandse superjachtsector, benadrukt Jeroen Sirag dat de sector niet op de lauweren rust. “Er staan ons duidelijke uitdagingen te wachten en we moeten de mondiale markttrends goed in de gaten houden. Dit is een markt van miljarden euro’s waarin de maat / kwaliteitverhouding essentieel zijn. Garanties en het niveau van aftersales services zijn cruciaal. Als branchevereniging houden wij de geopolitieke veranderingen nauwlettend in de gaten teneinde direct te kunnen inspelen op de veranderende markt.
“Ik ben van mening dat de bedrijven die zich richten op een specifiek marktsegment, zich zo duidelijk kunnen onderscheiden van de concurrentie. Hierdoor blijven zij marktleiders en kunnen zij een gezonde portefeuille verwachten. De laatste cijfers laten zien dat het Nederlandse superjachtcluster gezonde groei realiseert.”


Meer informatie: www.hollandyachtinggroup.com.