Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > maart 2017 > Renovatie stuw Nederrijn en Lek

Renovatie stuw Nederrijn en Lek

13-3-2017

Rijkswaterstaat renoveert van 2016 tot en met 2019 het stuwensemble Nederrijn en Lek. Grootschalige renovatie van de stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein is nodig, omdat bedienings-, besturings- en bewegingssystemen zijn verouderd. Van een aantal onderdelen is de technische levensduur bereikt.


Hinder en stremming scheepvaart

Schippers krijgen tijdens de renovatieperiode te maken met (beperkte) hinder én met een stremmingsperiode van 10 weken per sluis. De (globale) planning van de stremmingen is als volgt: Sluis Amerongen najaar 2017 (max. 10 weken), Sluis Hagestein voorjaar 2018 (max. 10 weken), Sluis Driel najaar 2018 (max. 10 weken).


Gedurende de stremmingsperioden kunnen schippers omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en/of het Lekkanaal. De komende maanden wordt bij alle drie de stuwen bodembescherming aangebracht. Dit is nodig voor de stabiliteit van de stuwen tijdens de renovatie. Ook wordt in het voorjaar van 2017 op de stuwcomplexen Hagestein en Driel een servicegebouw gereliseerd. Het servicegebouw op stuwcomplex Amerongen is in 2016 al gebouwd. In de servicegebouwen komen de ICT-installaties die nodig zijn om vanaf 2019 te kunnen bedienen vanuit de bediencentrale in Amerongen.


Op stuwcomplex Amerongen wordt in het voorjaar van 2017 tevens een nieuw bediengebouw gerealiseerd. Vanuit dit bediengebouw vindt vanaf het najaar 2019 centrale bediening van alle drie de stuwcomplexen plaats. Ook worden de aanlegsteigers waar schepen bij de sluis aanmeren -in afwachting om geschut te worden- verlengd. Hierdoor ontstaat er meer wachtruimte. Ook worden op zowel stuwcomplex Amerongen als Driel één vizierschuif vervangen door een nieuwe. Naar verwachting leveren bovenstaande werkzaamheden geen hinder op.


Meer informatie